Hauho-Seura ry.

Vuonna 1948 perustettu kotiseutuyhdistys Hauho-Seura ry. on merkittävä seudun asukkaita ja yhdistyksiä yhdistävä voima Hauholla.

Noin 4000 asukkaan Hauho liittyi vuonna 2009 Hämeenlinnaan, ja Hauho-Seuran merkitys pitäjän kokoavana voimana kasvoi merkittävästi. Tuolloin monet aiemmin kunnan organisoimat tapahtumat, mm. Niskavuoriviikko ja itsenäisyyspäivän juhla, uhkasivat loppua. Hauho-Seura ryhtyi järjestämään niitä Hämeenlinnan kaupungin tuen avulla ja otti muutenkin aktiivisempaa otetta pitäjän kehittämiseen.

Tapahtumien lisäksi seura otti vastuulleen lakkautetun kunnan aloittaman Hauhon kolmiosaisen historiasarjan tekemisen.  Vuosien 2003–2018 aikana seura on kustantanut ja julkaissut 900-sivuiset teokset Hauhon historia II ja Hauhon historia III. Kolmannen osan kirjoitustyöhön palkattiin palkittu kotiseutuhistorioitsija Ilkka Teerijoki, joka työskenteli yli neljä vuotta kirjan tekemiseksi.

Julkaisuhankkeiden kustannus oli yhteensä noin puoli miljoonaa euroa. Rahan keräämiseen osallistuivat muutkin Hauhon yhdistykset ja säätiöt, ja Hämeenlinnan kaupunki rahoitti osan, mutta päävastuu oli Hauho-Seuralla. Teos on ollut valtava voimanponnistus pienelle yhdistykselle.

Museoita seuralla on kolme: Esinemuseo, Kotkon ulkomuseoalue sekä Vihavuoden myllymuseo. Esinemuseossa on 2019-2020 talvisota-aiheinen näyttely, jossa vieraili kesällä 2019 yli tuhat kävijää kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Museon kesäoppaaksi palkataan hauholainen nuori, alan opiskelija tai muuten asiasta kiinnostunut. Museoon on vapaa pääsy.

Hauho-Seuralla on 16-henkinen aktiivinen johtokunta, jossa on hyvässä suhteessa nuoruutta ja kokemusta. Johtokunnassa on kaiken ikäisiä hauholaisia, 30-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin, sekä naisia että miehiä.


Palvelemme kielillä

Suomi, Englanti

Toimiala

Asukas- kotiseutu-, kylä- ja kaupunginosayhdistykset, Kulttuurialanyhdistykset

Teemat

asukas- ja kylätoiminta, harrastus ja vapaa-aika, kulttuuri ja taide

Avainsanat

kotiseutu, kotiseututyö, paikallishistoria, kulttuurihistoria, historia, elinvoima, luonnonsuojelu

Kohderyhmä

kaikille, jäsenet

Ikäryhmä

kaikenikäiset

Osoitteet

  • Postiosoite

    Vanharaitti 15, 14700 Hauho

Yhteystiedot

Kotikunta: Hauho
Sähköposti:
info@hauho-seura.fi
Puhelin: +358405893313

Lisätietoa verkossa

Hauho-Seuran kotisivu

Facebook
Twitter

Toiminta-alue

Alue
Kanta-Häme

Kunta
Hämeenlinna

Kaupunginosa / Kylä
Hauho

Postiosoite

Vanharaitti 15, Hämeenlinna, Suomi